Nauka języka niemieckiego

Polnische Küche / Kuchnia polska

Do tego wpisu skłonił mnie artykuł w Gazecie Wyborczej opisujący przygody młodych studentów z Londynu, którzy pod koniec czerwca przyjechali do Warszawy próbując wczuć się w rolę turysty na EURO 2012. Lektura wpisów dotyczących Dworca Centralnego widzianego oczami cudzoziemców i ich przygody w pociągach to lektura, która czasem śmieszy, ale przede wszystkim pokazuje, ile nam jeszcze zostało pracy, by kibice wyjeżdżając z Polski po rozgrywkach chcieli ponownie do nas odwiedzić. A że kuchnia polska znana jest w Europie i nie tylko, warto wiedzieć, jak objaśnić gościom nasze zawiłości kulinarne. Pierogi i bigos to chyba jedne w pierwszych słów, których po polsku uczą się cudzoziemcy.

Barszcz – Rote Beet Suppe mit polnischen Teigtaschen

Zurek – Saure Roggenmehlsuppe mit Fleisch, Wurst und Speck

Gołąbki – polnische Kohlrouladen gefüllt mit Fleisch und Reis, dazu Salzkartoffeln in Tomaten oder Specksoße

Pierogi z kapustą i grzybami – Maultaschen gefüllt mit Pilzen und Sauerkraut, angebraten mit Speck und Zwiebeln

Pierogi z mięsem – Maultaschen gefüllt mit Hackfleisch

Pierogi ruskie – Maultaschen gefüllt mit Kartoffeln und Quark, angebraten mit Speck und Zwiebeln

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Nie można dodawać komentarzy.